"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Endokrinológia

endokrinológia magánrendelés

Mivel foglalkozik

az Endokrinológia?

Szervezetünkben számtalan hormon termelődik, amelyek bonyolult kölcsönhatása felelős a szervezet kiegyensúlyozott, egészséges működésért. Ezek a kémiai anyagok biztosítják a kapcsolatot az egyes szervek között, továbbá segítik az alkalmazkodást az állandóan változó külső ingerekre. A hormonokat belső elválasztású mirigyek termelik (pl. agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, nemi mirigyek), amelyek igen bonyolult szabályozás alatt állnak. Épp e komplexitás miatt az endokrinológiai betegségek kivizsgálása is összetett, egy-egy tünet akár több szervet érintő problémára utalhat. Endokrinológusaink szorosan együttműködnek a társterületekkel, így a nőgyógyászattal, gasztroenterológiával, diabetológiával is.

Az endokrinológiai betegségek közé tartoznak a pajzsmirigyműködés zavarai (alul- vagy túlműködés), a petefészek működési zavarai (pl. PCOS), termékenységet befolyásoló hormonzavarok (pl. inzulinrezisztencia). Az elhízás, a csontritkulás és a magas vérnyomás hátterében is fontos kivizsgálni az esetleges hormonzavarokat.

endokrinologia
Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie az endokrinológiát?
 • indokolatlanul gyors súlygyarapodás, vagy súlyvesztés
 • fáradtság elegendő mennyiségű alvás után is
 • ingerlékenység, depresszió, állandó levertség, rossz hangulat
 • bőr és hajproblémák, hajhullás
 • bélpanaszok: irritábilis bél probléma (IBS), székrekedés, hasmenés
 • termékenységi problémák
 • menstruációs zavarok
 • laboratóriumi vizsgálat során észlelt pajzsmirigyhormon eltérés
pajzsmirigy vizsgálat

Hogyan zajlik egy endokrinológiai vizsgálat?

Az endokrinológiai vizsgálat minden esetben a páciens panaszainak alapos kikérdezésével kezdődik. Ezt követően a szakorvos tájékozódik a korábbi megbetegedésekről, kórházi kezelésekről, áttekinti az eddig használt gyógyszereket, a rendelkezésre álló korábbi dokumentációt.

Ezt követően vérnyomás és pulzusmérés történik automata vérnyomásmérő segítségével.

Ezt részletes fizikális vizsgálat követi. Szakorvosunk felméri a bőr állapotát, az esetleges keringési problémákra utaló jeleket, alszári ödémát. Megtapintja a pajzsmirigyet. Ezt követően fonendoszkóppal történő hallgatózással tájékozódik a szívhangokról és a tüdő állapotáról. Végül a has betapintásával felméri a belső szervek (máj, lép) méreteit. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálathoz nem szükséges az éhgyomor. Fontos, hogy a páciens az összes korábbi dokumentációját, az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját hozza magával. Az endokrinológusunk szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat javasolhat (pl. urológia, nőgyógyászat).

A hormonzavarok pontos feltérképezéséhez elengedhetetlen egy átfogó laboratóriumi vérvizsgálat. A vizsgálat pontos összetételét részletesen ismerteti endokrinológusunk. A vérvétel egy előre egyeztetett időpontban történik. Speciális vérvizsgálat esetén (pl. termékenységi problémák kivizsgálásakor) fontos a női ciklus napjainak figyelembevétele is.

Maga a vérvétel enyhe kellemetlenséggel jár. Ülő helyzetben egy vérvételi tű segítségével asszisztensünk a megfelelő véna megszúrásával kémcsőbe vért vesz, melyet analízisre küldünk. Az eredmények kiértékelésére egy következő időpontban van lehetőség, mely kontrollvizsgálatnak minősül. Szükség esetén vizeletvizsgálat is történik.

Az endokrinológiai kivizsgálás fontos része az ultrahangvizsgálat. Pajzsmirigyultrahang esetén ábrázolódnak a pajzsmirigygöbök, az egyéb jó-, esetleg rosszindulatú elváltozások, vizsgálható a pajzsmirigy mérete. Szükség esetén ultrahangvezérelten történő vékony tűvel történő szúrás útján szövettani minta vehető a pajzsmirigyből, ez segíti a pontos diagnózis felállítását. Általános hasi ultrahanggal az összes fontos hasi szerv (máj, lép, vesék összetétele, elváltozásai) állapoáról információt nyerhetünk. Nőgyógyászati, termékenységi problémák esetén részletesen feltérképezhetőek a belső női nemi szervek, továbbá ábrázolhatóak a petefészkek, bennük a tüszők, ezek aktuális érettségi állapota. Férfiak esetén a here ultrahangvizsgálatára is szükség lehet.

Amennyiben a fenti vizsgálatokon túl további képalkotó vizsgálatokra van szükség, úgy CT vagy MR vizsgálat megszervezését is vállaljuk.

Áraink az endrokrinológián
Szakorvosi vizsgálat 33 500 Ft
Kontroll 26 500 Ft
Komplex pajzsmirigy vizsgálat (szakorvosi vizsgálat + pajzsmirigy ultrahang) 43 500 Ft
Teljes körű pajzsmirigy szakvizsgálat 49 500 Ft
Gondozás 28 500 Ft
Foglaljon időpontot online
geomedical váró
MIÉRT VÁLASSZON MINKET?
 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram