"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Diabetológia

diabetológia magánrendelés

Mivel foglalkozik

a Diabetológia?

Szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen a vércukorszint megfelelő szabályozása, amely igen bonyolult és komplex folyamat. Ennek fő eleme a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon. A cukorbetegség (diabetes mellitus) gyűjtőfogalom, ide tartozik az I. típusú, a II. típusú cukorbetegség, továbbá megkülönböztetünk cukorbetegség előtti állapotot (prediabetes) és terhességhez társuló cukorbetegséget (gesztációs diabetes). Mindegyik kórállapotot kezelni kell, különben súlyos, elhanyagolt esetben akár életveszélyes komplikációk is kialakulhatnak.

Az I. típusú cukorbetegség autoimmun kórkép, amely gyermekkorban alakul ki. Ekkor a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek károdosása miatt nem termelődik elégséges inzulin, így azt kívülről szükséges pótolni.

A II. típusú cukorbetegség civilizációs betegség, világszerte több száz millió embert érint felnőttkorban. Az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a stressz mind összefüggésbe hozható kialakulásával. Lényege, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin a szervezetben nem tudja kifejteni hatását (inzulinrezisztencia), így állandósul az emelkedett vércukorérték. Ez legtöbbször nem okoz panaszt az érintettnek, így akár évekig is rejtve maradhat. A kezeletlen, magas vércukorérték azonban évek múltán olyan súlyos szövődményeket okozhat, amelyek akár szívizominfarktushoz, végtag-amputációhoz vagy akár vaksághoz is vezethetnek.  Emiatt az időben történő felismerés és kezelés rendkívül fontos.

A terhességi cukorbetegség a terhesség során jelentkező kóros vércukorérték, amely veszélyes lehet a magzatra és számos szülési kockázatot is okozhat.

Intézetünkben a gyógyszeres terápia mellett cukorbetegek életmód oktatásával is foglalkozunk, valamint dietetikus segít a megfelelő étrend összeállításában. Túlsúly, elhízás esetén kontrollált, állóképesség fejlesztő és fogyást elősegítő gyógytornát biztosítunk.

diabetologia
Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie a diabetológiát?
 • cukorbetegség gyanúja esetén: állandó szomjúság, gyakori vizeletürítés, akaratlan fogyás, gomba okozta bőrkiütések, állandó fáradtság
 • laboratóriumi vizsgálat során magas vércukor érték igazolódott
 • felismert cukorbetegség esetén, rendszeres kontroll érdekében
 • amennyiben terhesség során magas vércukor érték igazolódott
 • szűrővizsgálat céljából amennyiben túlsúly, elhízás, magas vérzsír szintek vagy magasvérnyomás betegség áll fenn
magánklinika budapest

Hogyan zajlik egy diabetológiai vizsgálat?

A diabetológiai vizsgálat minden esetben a páciens panaszainak alapos kikérdezésével kezdődik. Ezt követően a szakorvos tájékozódik a korábbi megbetegedésekről, kórházi kezelésekről, áttekinti az eddig használt gyógyszereket, a rendelkezésre álló korábbi dokumentációt. Részletesen kikérdezi az étrendjéről, napi rutinjáról, esetleges diétáiról.

Ezt követően vérnyomás és pulzusmérés történik automata vérnyomásmérővel.

Ezt egy részletes fizikális vizsgálat követi. Szakorvosunk felméri a bőr állapotát, az esetleges keringési problémákra utaló jeleket. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorral érkezni. Fontos, hogy Ön az összes korábbi dokumentációját, az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját hozza magával. Ezt követően életmódtanácsadás, szükség esetén gyógyszeres terápia beállítása történik. Amennyiben szükséges, további szakvizsgálatokat javaslunk az esetleges szövődmények kizárására (pl. szemészeti, kardiológiai, angiológiai vizsgálat).

A cukorháztartás pontos feltérképezéséhez elengedhetetlen egy átfogó laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat. A vérvételnek éhgyomorra kell történie.

Ez egy speciális, kétszeri vérvételből álló vizsgálat, amelyet először reggel, éhgyomorra kell végezni, előzetes (minimum 10 órán keresztül tartó) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül a szokásos, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó́ étrendet kell tartani, átlagos fizikai tevékenységet kell végezni. Először történik egy éhgyomri vérvétel, majd egy cukros oldatot kell elfogyasztani (75 gramm glukózt 250–300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt). 120 perc után ismételt vérvizsgálat következik. A vizsgálatot igazolt cukorbetegség esetén nem végezzük el, azonban gyanú – vagy cukorbetegség megelőző állapotok (csökkent glükóz tolerancia – IGT) esetén feltétlenül indokolt.

Az eredmények kiértékelésére egy következő, kontroll időpontban van lehetőség.

Áraink a diabetológián
Szakorvosi vizsgálat 33 500 Ft
Kontroll 26 500 Ft
Gondozás 28 500 Ft
Foglaljon időpontot online
geomedical váró
MIÉRT VÁLASSZON MINKET?
 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram