"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Gasztroenterológia

magánklinika budapest

Mivel foglalkozik

a Gasztroenterológia?

A gyomor-béltraktusnak és a járulékos szerveknek (máj, hasnyálmirigy), összefoglaló néven az emésztés szervrendszerének feladata, hogy az étkezés során elfogyasztott táplálékból kiválogassa és a szervezet rendelkezésére bocsássa a szükséges tápanyagokat.

A gasztroenterológia foglalkozik továbbá gyomor- és nyombélbetegségekkel (pl. gyomorfekély, nyombélfekély), gluténérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel (Chron-betegség, colitus ulcerosa), valamint daganatos megbetegedésekkel (polyp, gyomorrák, vastagbélrák)

gasztroenterologia
Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie a Gasztroenterológiát?
 • gyomortáji fájdalom, gyomorégés esetén
 • gyakori teltségérzet, puffadás esetén
 • gyakori hasmenés vagy székrekedés esetén
 • fekete vagy véres széklet esetén
 • gyomortükrözés céljából
 • vastagbéltükrözés céljából
 • ételintolerancia vagy ételallergia kivizsgálása céljából
nőgyógyászati szűrés

Hogyan zajlik egy gasztroenterológiai vizsgálat?

nőgyógyászat budapest

Szakorvosunk először részletesen kikérdezi önt ismert betegségeiről, szedett gyógyszereiről, korábbi műtéteiről, végül a panaszairól. A laktózérzékenység kivizsgálásához egy oldatot kell meginnia, majd egy speciális gépbe kell fújnia. Emésztési zavarok, ételintoleranciák és ételallergiák vizsgálatához vérvételre kerülhet sor. Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy bakteriális fertőzés gyanúja esetén székeltminta leadása szükséges.

A gyomortükrözésnél egy vékony, hajlékony eszközt (gasztroszkóp) vezetünk be a szájon keresztül a gyomorig. A vizsgálat kellemetlen ugyan, de a legtöbb beteg jól viseli. A köhögés vagy öklendezés elkerülése céljából torokra érzéstelenítőt fújhatunk. A vastagbéltükrözés során szintén egy vékony, hajlékony cső felvezetésével tudjuk láthatóvá tenni a vizsgálandó bélszakaszokat. A vizsgálat szintén kellemetlen, de fájdalommal jellemzően nem jár, elviselése általában könnyebb, mint a gasztroszkópiáé. Kérés esetén a beavatkozásokat bódításban is elvégezzük.

További tudnivalók

Gyakori probléma az ételintolerancia, az olyan emésztőszervi rendellenesség, amely során bizonyos ételek elfogyasztása után émelygés, puffadás hasmenés vagy akár bőrproblémák is jelentkezhetnek. Tejcukor- vagy más néven laktózérzékenység során a szervezet nem képes lebontani az elfogyasztott tej- vagy tejtermékek által tartalmazott tejcukrot, mert az ehhez szükséges laktáz enzim hiányzik vagy alulműködik a bélrendszerben.  A laktózérzékenység H2 kilégzési teszttel, valamint vérből történő mintavétellel genetikai teszt segítségével is kimutatható. A tejcukor (laktóz) étrendből való kiiktatásával a tünetek megszüntethetők, az ehhez szükséges étrend összeállítását dietetikus segíti. Néhány esetben szájon át alkalmazható laktázpótló enzim is szükséges lehet.

Ételintoleranciát okozó egyéb tápanyagokat vérvétel segítségével tudjuk kimutatni, akár egyszerre 220 tápanyag is ellenőrizhető a tünetek hátterében.

Táplálékallergia során nem az emésztőszervek rendellenesége okoz gondot, hanem a bevitt táplálék bizonyos összetevőivel szembeni túlzott immunválasz a szervezet részéről. Ezt különféle tünetek jelezhetik az enyhébbektől (pl. viszketés, csalánkiütés) akár az egészen súlyosakig (anafilaxiás sokk – gégevizenyő, keringési zavar). Táplálékallergia gyanúja esetén a szakorvosi vizsgálat mellett vérvétel végezhető, amely egy adott tápanyag elleni immunreakcióban képződő fehérjéket tudja kimutatni.

Szintén gyakori probléma a reflux betegség, amely során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és ott kellemetlen panaszokat (gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz), valamint hosszú távon a nyelőcsőben gyulladást vagy akár fekélyt is okozhat.

Bizonyos esetekben gyomortükrözés (gasztroszkópia) és vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) is szükségessé válhat mely során egy hajlékony csövet, endoszkópot juttattnak az adott területre ahol lehetőség nyílik a nyálkahártya elváltozásokat megvizsgálni valamint szükség esetén egy-egy területről történő mintavétel is segíti a helyes diagnózis felállítását. Kisebb beavatkozások (pl. polyp levétele) is elvégezhető a vizsgálat során).

nőgyógyászati szűrés
Áraink a gasztroenterológián
Szakorvosi vizsgálat 33 500 Ft
Kontroll vizsgálat, leletmegbeszélés 26 500 Ft
Gondozás 28 500 Ft
H2 kilégzési teszt 18 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia) 66 500 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia) 89 500 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés (Gastroscopia + Colonoscopia) 146 000 Ft
Polypectomia / db 24 000 Ft
Szövettani mintvétel egy régióból (a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza) 11 500 Ft
Altatás gyomortükrözéshez vagy vastagbéltükrözéshez 51 000 Ft
Altatás együlésben végzett gyomortükrözéshez és vastagbéltükrözéshez 61 000 Ft
Hisztamin intolerancia (DAO) vizsgálat 17 500 Ft
Cöliakia szűrés panel 9 000 Ft
Laktózintolerancia genetika (C/T - 13910) 15 180 Ft
Helicobacter pylori antitest (IgG) meghatározása 7 700 Ft
Étel intolerancia teszt 46 táplálékkal 39 000 Ft
Étel intolerancia teszt 108 táplálékkal 67 500 Ft
Étel intolerancia teszt 221 táplálékkal 84 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 1 db 15 500 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 2 db 31 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 3 db 46 500 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 4 db 62 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 5 db 77 500 Ft
Foglaljon időpontot online
geomedical váró
MIÉRT VÁLASSZON MINKET?
 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram