Mivel foglalkozik
a Dietetika?
A dietetika az egészséges, változatos táplálkozás nemcsak a normál testsúly megtartása céljából, hanem betegségek megelőzése, és adott esetben egy betegségből való gyorsabb felgyógyulás miatt is fontos. Az egészséges testsúly megtartása már önmagában számtalan betegség megelőzésének vagy kockázatcsökkentésének az alapja. Az elhízás elsősorban a rossz minőségű, szénhidrátokban vagy zsírban gazdag ételek fogyasztásának, illetve a nem kellő mennyiségű fizikai aktivitásnak a következménye. Cukorbetegség esetén a szövődmények elkerüléséhez bizonyos esetben a szigorú diétázás is elég lehet, de gyógyszerszedés kiegészítéseként is mindenképp ajánlott a szénhidrátbevitel megszorítása. A táplálékallergiás vagy táplálékérzékenységben szenvedő betegek étrendjének összeállítása olykor nehézségekbe ütközik, ezért ilyenkor is szükség lehet dietetikus tanácsadására. Az idősebbek, az idült betegséggel küzdők, a műtéten, hosszabb kórházi tartózkodáson átesettek a szokásosnál több kalóriát és tápanyagot igényelnek, ezért szakember bevonása ilyenkor fontos lehet. A dietetikus tanácsot adhat akkor is, ha a táplálkozás valamilyen okból nehézséget okoz, ezért hétköznapi módon elkészített ételek nem jöhetnek szóba.
Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie a dietetikát?
Hogyan zajlik egy dietetikai vizsgálat?
Az étrend összeállításához szakemberünk áttekinti a hozzá forduló ide vonatkozó egészségügyi adatait, illetve kikérdezi mindennapi táplálkozásáról és az elérendő célokról. A számszerűsíthető adatok rögzítése érdekében egyszerű méréseket végzünk (testtömeg, testsúly, körfogatok). Ezután szakemberünk tanácsokat ad, igény szerint egyéni heti beosztású étrendet állít össze.