Mivel foglalkozik
a Gasztroenterológia?
A gyomor-béltraktusnak és a járulékos szerveknek (máj, hasnyálmirigy), összefoglaló néven az emésztés szervrendszerének feladata, hogy az étkezés során elfogyasztott táplálékból kiválogassa és a szervezet rendelkezésére bocsássa a szükséges tápanyagokat.
A gasztroenterológia foglalkozik továbbá gyomor- és nyombélbetegségekkel (pl. gyomorfekély, nyombélfekély), gluténérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel (Chron-betegség, colitus ulcerosa), valamint daganatos megbetegedésekkel (polyp, gyomorrák, vastagbélrák)
Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie a Gasztroenterológiát?
Hogyan zajlik egy gasztroenterológiai vizsgálat?
Szakorvosunk először részletesen kikérdezi önt ismert betegségeiről, szedett gyógyszereiről, korábbi műtéteiről, végül a panaszairól. A laktózérzékenység kivizsgálásához egy oldatot kell meginnia, majd egy speciális gépbe kell fújnia. Emésztési zavarok, ételintoleranciák és ételallergiák vizsgálatához vérvételre kerülhet sor. Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy bakteriális fertőzés gyanúja esetén székeltminta leadása szükséges.
A gyomortükrözésnél egy vékony, hajlékony eszközt (gasztroszkóp) vezetünk be a szájon keresztül a gyomorig. A vizsgálat kellemetlen ugyan, de a legtöbb beteg jól viseli. A köhögés vagy öklendezés elkerülése céljából torokra érzéstelenítőt fújhatunk. A vastagbéltükrözés során szintén egy vékony, hajlékony cső felvezetésével tudjuk láthatóvá tenni a vizsgálandó bélszakaszokat. A vizsgálat szintén kellemetlen, de fájdalommal jellemzően nem jár, elviselése általában könnyebb, mint a gasztroszkópiáé. Kérés esetén a beavatkozásokat bódításban is elvégezzük.
További tudnivalók
Gyakori probléma az ételintolerancia, az olyan emésztőszervi rendellenesség, amely során bizonyos ételek elfogyasztása után émelygés, puffadás hasmenés vagy akár bőrproblémák is jelentkezhetnek. Tejcukorérzékenység során a szervezet nem képes lebontani az elfogyasztott tej- vagy tejtermékek által tartalmazott tejcukrot, mert az ehhez szükséges enzim hiányzik vagy alulműködik a bélrendszerben. A tejcukorérzékenység H2 kilégzési teszttel, valamint vérből történő mintavétellel genetikai teszt segítségével is kimutatható. A tejcukor étrendből való kiiktatásával a tünetek megszüntethetők, az ehhez szükséges étrend összeállítását dietetikus segíti. Néhány esetben szájon át alkalmazható pótló enzim is szükséges lehet.
Ételintoleranciát okozó egyéb tápanyagokat vérvétel segítségével tudjuk kimutatni, akár egyszerre 220 tápanyag is ellenőrizhető a tünetek hátterében.
Táplálékallergia során nem az emésztőszervek rendellenesége okoz gondot, hanem a bevitt táplálék bizonyos összetevőivel szembeni túlzott immunválasz a szervezet részéről. Ezt különféle tünetek jelezhetik az enyhébbektől (pl. viszketés, csalánkiütés) akár az egészen súlyosakig (anafilaxiás sokk – gégevizenyő, keringési zavar). Táplálékallergia gyanúja esetén a szakorvosi vizsgálat mellett vérvétel végezhető, amely egy adott tápanyag elleni immunreakcióban képződő fehérjéket tudja kimutatni.
Szintén gyakori probléma a reflux betegség, amely során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és ott kellemetlen panaszokat (gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz), valamint hosszú távon a nyelőcsőben gyulladást vagy akár fekélyt is okozhat.
Bizonyos esetekben gyomortükrözés (gasztroszkópia) és vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) is szükségessé válhat mely során egy hajlékony csövet, endoszkópot juttattnak az adott területre ahol lehetőség nyílik a nyálkahártya elváltozásokat megvizsgálni valamint szükség esetén egy-egy területről történő mintavétel is segíti a helyes diagnózis felállítását. Kisebb beavatkozások (pl. polyp levétele) is elvégezhető a vizsgálat során).