"
  • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Tatár Csilla hogyan csinálja? Titkok szépségről és egészségről

tatár csilla

Olyan üde, bájos és természetesen szép, hogy óhatatlanul is a titkot keressük: hogyan csinálja?

Egy biztos! Tatár Csilla nem a szépségszalonokban üldögél, és nem veszi körbe segítő udvartartás. Kicsi és még kisebb gyermekeket nevel, dolgozik, bajlódik a háztartással …

Mi fér bele egy napba? 

– Néha magam is meglepődöm, mennyi minden. Persze, mint minden kisgyermekes anyának, az én napjaim is hosszabbak az átlagosnál, és nincs sok idő a lustálkodásra.  Két kisgyermeket nevelek, Milán Ruben lassan ötéves lesz, Mimi Elza pedig 4 hónapos, szóval van teendő bőven.

Hogy van energiád például arra, hogy a Margit-szigeten fuss a babakocsival? 

– Talán pont ezért. Edzésben tartom magam, ezért van energiám a feladataimra. Ha nem tudok egyedül futni, edzeni, akkor megyek Mimivel, persze csak úgy kocogósan, egyelőre ugyanis még nem tért vissza a régi tempóm. De tény, nagy a mozgásigényem, amióta az eszemet tudom sportolok. Mimi előtt futóversenyekre jártam, edzettem, felkészültem rá… Most kicsit más a tréningem… ráadásul a térdeimre is külön oda kell figyelnem. Nagyon szeretek futni, de nyújtani már kevésbé. Ezt általában ellógom, aminek persze meglett a következménye. Úgy másfél évvel ezelőtt kezdett el fájni, eleinte azt hittem, hogy porcleválás vagy valami hasonló. Szerencsére „csak” az izomrövidülés okozta a gondot – amit természetesen a kevés nyújtásnak köszönhettem. A sérüléskor gyógytornász húzott ki a bajból, de nem csak a torna, hanem a triggerpont-terápia is nagyon sokat segített és segít ma is, ha beállnak az izmaim. Tűzoltásnak pedig a Kinezio Tape tapaszt használom. A lábamra, vállamra, hátamra rakom… mikor melyik részem sajog a legjobban.

Mindig derűs, mosolygós vagy. Honnan ez a belső nyugalom és harmónia? 

– Nem vagyok nyafogós típus. Mindig inkább a megoldásra fókuszálok. Korábban riporterként rengeteg olyan történettel találkoztam, amikor prevencióval elkerülhető lett volna a baj. Az emberek fiatalon nem gondolnak arra, hogy nekik is lehet problémájuk. Egészségesen eszünk, sportolunk, ez az alapja mindennek, de mindemellett muszáj rászánni azt a kis időt a szűrővizsgálatokra. 

Magam is rendszeresen járok nőgyógyászati szűrésre, figyelem a bőröm elváltozásait is. Világos a bőröm, kevés anyajegyem van, ezért is feltűnő, ha megjelenik egy-egy új folt vagy megváltozik a régebbi.  Ma már nem megyek utcára naptej nélkül, a gyerekeket is ötvenes faktorral kenem, mielőtt kilépünk a házból. Szükség van rá, hiszen a kisfiam, Milán úszik, vízilabdázik, és ilyenkor, nyáron az uszoda kinti medencéjében zajlik az edzés. A terhességem alatt sajnos rajtam is kialakultak kisebb májfoltok, amit nem lehet kezelni, de a korán felismert melanómát igen, és ezért évente rászánom magam a szűrésre. Nem kockáztatok.

Így vagyok még a laborokkal is, A szülés után jártam kontrollra és vérvételre, a szoptatási időszak alatt pedig különösen figyelek arra, hogy vas-, kalcium- és magnéziumértékeim szintén rendben legyenek. 

És egyébként is: ha kozmetikusra, fodrászra rá tudom szánni az időt, miért ne tenném meg ugyanezt az egészségem érdekében is?

Szerencsére alapvetően egészséges vagyok, törekszem is rá, hogy mindent megadjak a szervezetemnek, amire szüksége van, de ez persze nem olyan egyszerű. Nyilván én sem alszom annyit, amennyit szeretnék, és még mindig több a stressz az életemben, mint amennyi kellene. De a saját és családom egészsége érdekében megteszem, amit lehet. Nem égetem a gyertyát mindkét végén.

Ha az ember egészségesnek érzi magát, nem igazán akar orvoshoz menni… Minek keressük a bajt, ha nincs?  A fehér köpeny látványa téged nem stresszel? 

Én az orvosoknak hiszek, látóknak jósoknak nem. Szóval engem a fehér köpeny látványa megnyugtat. Én a megelőzésben, a bajok korai felismerésében hiszek. Sok, súlyos betegség orvosolható lenne korai stádiumban. A teljes körű laborvizsgálatok, az ultrahangos diagnosztika, a röntgen mind-mind ehhez adnak fontos információt az orvos számára. De nemcsak a legrettegettebb kór, a rák felismerésére gondolok. A magas koleszterin, a diabétesz, a szív- és érrendszeri elváltozások mind-mind kiszűrhetők.

És őszintén szólva, a Geomedicalban kifejezetten megnyugodtam. Jó volt látni – különösen most, ebben a koronavírusos időszakban –, hogy ügyeltek a higiéniára: mindenkin volt maszk, és úgy szervezték a vizsgálatokat, hogy alig voltak rajtam kívül a rendelőben. A vizsgálatok során minden gördülékenyen ment, semmi kényelmetlenség nem ért, mindenki kedves és segítőkész volt. Ráadásul minden szuper igényes és modern környezetben zajlott.  És egy személyes megjegyzés: külön öröm volt számomra, hogy a szemészorvos, dr. Szabados Edit – aki gyerekkoromban a szomszédunkban lakott, és szinte együtt nőttünk fel a gyerekeivel – a klinika folyosóján üdvözölt. Jó volt látni az orvosaim között…


Kapcsolódó szakterületeink: