"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Immunológia

Immunológia magánrendelés

Mivel foglalkozik

az Immunológia?

Az immunrendszer feladata, hogy sejtek, szövetek és szervek segítségével a különböző külső behatásoktól, támadásoktól (pl. vírus vagy bakteriális fertőzés) megóvja az emberi szervezetet és helyreállítsa annak normál működését. Amennyiben az immunrendszer külső behatásól függetlenül aktiválódik, vagy valamilyen egyéb okból túlzott működésbe lép akkor ún. autoimmun betegség alakulhat ki, melyek különböző szervek károsodásával jár ezekre jellemző tünetekkel, képalkotó vizsgálati és laboratóriumi eltérésekkel.

Ezekben az esetekben tehát egészséges, saját sejtek ellen aktiválódik az immunrendszer és termel ún. antitesteket. Különböző gyógyszerekkel ez a folyamat megállítható és így a tünetek, valamint a további szervkárosodás megszüntethetőek. Legismertebb autóimmun betegségék közé tartozik reumatoid arthritis, mely az ízületek gyulladásával járó kórkép, a szisztémás lupus erythematosus (Lupus vagy SLE) mely a bőr tünetekkel, ízületi gyulladással, vesekárosodással jár leggyakrabban, de kiterjedhet az összes szervünkre is. Szintén autoimmun betegség a pajzsmirigyet érintő Basedow-kór, vagy a Hashimoto thyroiditis, az izomakat érintő polimiozitsz, a bőrt érintő dermatomiozitisz valamint az I-es típusú diabetesz mellitus – cukorbetegség is.

immunológia

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresnie az immunológust?

 • krónikus fáradtság, levertség esetén
 • elhúzódó ízületi fájdalom vagy az ízületek deformálódása esetén
 • elhúzódó izomfájdalmak esetén
 • megnagyobbodott nyirokcsomók esetén
 • gyakori, nem tisztázott eredetű hőemelkedés vagy láz esetén
 • száraz szem, száraz száj érzés esetén
 • hólyagos bőrkiütések esetén
 • foltos hajhullás esetén
immunológia budapest
sebészeti szakrendelés

Hogyan zajlik egy immunológiai vizsgálat?

Az immunológiai vizsgálat minden esetben a páciens panaszainak alapos kikérdezésével kezdődik. Ezt követően a szakorvos tájékozódik a korábbi megbetegedésekről, kórházi kezelésekről, áttekinti az eddig használt gyógyszereket, a rendelkezésre álló korábbi dokumentációt.

Ezt egy részletes fizikális vizsgálat követi. Szakorvosunk felméri a bőr állapotát, az esetleges keringési problémákra utaló jeleket, alszári ödémát. Megtapintja a pajzsmirigyet. Ezt követően fonendoszkóppal történő hallgatózással tájékozódik a szívhangokról és a tüdő állapotáról. Végül a has betapintásával felméri a belső szervek (máj, lép) méreteit. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra lennie. Fontos, hogy az összes korábbi dokumentációját, az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját hozza magával. Az immunológus szakorvos szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat javasolhat (pl. bőrgyógyászat, endokrinológia, ortodépia).

Az immunrendszer kóros működésének pontos feltérképezéséhez elengedhetetlen egy átfogó laboratóriumi vérvizsgálat. A vizsgálat pontos összetételét részletesen ismerteti immunológusunk. A vérvétel egy előre egyeztetett időpontban történik. Maga a vérvétel enyhe kellemetlenséggel jár. Ülő helyzetben egy vérvételi tű segítségével asszisztensünk egy megfelelő véna megszúrásával kémcsőbe vért vesz, melyet analízisre küldünk. Az eredmények kiértékelésére egy következő időpontban van lehetőség, mely kontrollvizsgálatnak minősül. Szükség esetén vizeletvizsgálat is történik.

Az immunológia kivizsgálás része lehet az ultrahang vizsgálat is. Általános hasi ultrahanggal az összes fontos hasi szerv állapotáról információt nyerhetünk (máj, lép, vesék összetétele, elváltozásai). Pajzsmirigy ultrahang esetén ábrázolódnak a pajzsmirigy göbök, az egyéb jó-, esetleg rosszindulatú elváltozások, vizsgálható a pajzsmirigy mérete. Szükség esetén ultrahang vezérelt vékony tűvel történő szúrás útján szövettani minta vehető a pajzsmirigyből, mely segíti a pontos diagnózis felállítását.

Áraink az immunológián

Kontroll vizsgálat, leletmegbeszélés 26 500 Ft
Gondozás 28 500 Ft
Immunológia konzultáció 33 500 Ft

Foglaljon időpontot online

geomedical váró
MIÉRT VÁLASSZON MINKET?
 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram