"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Altatásban végzett vastagbél- és gyomortükrözés

szakorvosi konzultáció
Mivel foglalkozik

az altatásban végzett gyomor- és vastagbéltükrözés?

A gyomor-béltraktusnak és a járulékos szerveknek (máj, hasnyálmirigy), összefoglaló néven az emésztés szervrendszerének feladata, hogy az étkezés során elfogyasztott táplálékból kiválogassa és a szervezet rendelkezésére bocsássa a szükséges tápanyagokat.

Gyakori probléma az ételintolerancia, az olyan emésztőszervi rendellenesség, amely során bizonyos ételek elfogyasztása után émelygés, puffadás hasmenés vagy akár bőrproblémák is jelentkezhetnek. Tejcukor- vagy más néven laktózérzékenység esetében a szervezett nem képes lebontani az elfogyasztott tejben vagy tejtermékekben lévő tejcukrot, mert az ehhez szükséges ún. laktáz enzim hiányzik vagy alulműködik a bélrendszerben.  A laktózérzékenység H2 kilégzési teszttel, valamint vérből történő mintavétellel, genetikai teszt segítségével is kimutatható. A tejcukor étrendből való kiiktatásával a tünetek megszüntethetők, az ehhez szükséges étrend összeállítását dietetikus segíti. Néhány esetben szájon át alkalmazható laktázpótló enzim is szükséges lehet.

Ételintoleranciát okozó egyéb tápanyagokat vérvétel segítségével tudjuk kimutatni, egyszerre akár 220 különböző tápanyag is ellenőrizhető a tünetek hátterében.

Táplálékallergia során nem az emésztőszervek rendellenesége a probléma, hanem a bevitt táplálék bizonyos összetevőivel szembeni túlzott immunválasz a szervezet részéről. Enyhébb tünetektől (pl. viszketés, csalánkiütés) akár az egészen súlyos tünetekig (anafilaxiás sokk – gégevizenyő, keringési zavar) is megjelenhet. Táplálékallergia gyanúja estén szakorvosi vizsgálat mellett vérvétel is szükséges lehet, mely adott tápanyag elleni immunreakcióban képződött fehérjéket tudja kimutatni.

Szintén gyakori probléma a reflux betegség, amely során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ott kellemetlen panaszokat (gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz), valamint hosszútávon a nyelőcsőben gyulladást vagy akár fekélyt is okozhat.

A gasztroenterológia foglalkozik továbbá gyomor- és nyombél betegségekkel (gyomorfekély, nyombélfekély), gluténérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel (Chron-betegség, colitus ulcerosa), valamint daganatos megbetegedésekkel (polyp, gyomorrák, vastagbélrák).

Bizonyos esetekben gyomortükrözés (gasztroszkópia) és vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) is szükségessé válhat, ennek során egy hajlékony csövet, endoszkópot juttattnak az adott területre, ahol lehetőség nyílik a nyálkahártya-elváltozásokat vizsgálatára, valamint szükség esetén egy-egy területről történő mintavétel is segíti a helyes diagnózis felállítását. Kisebb beavatkozások (polyp levétele) is elvégezhető a vizsgálat során.

gyomortükrözés

Milyen panaszok esetén érdemes hozzánk fordulni?

 • gyomortáji fájdalom, gyomorégés esetén
 • gyakori teltségérzet, puffadás esetén
 • gyakori hasmenés vagy székrekedés esetén
 • fekete vagy véres széklet esetén
 • gyomortükrözés céljából
 • vastagbéltükrözés céljából
 • ételintolerancia vagy ételallergia kivizsgálása céljából
gyomortükrözés
nőgyógyászati szűrés

Hogyan zajlik egy vizsgálat?

Szakorvosunk először részletesen kikérdezi Önt ismert betegségeiről, szedett gyógyszereiről, korábbi műtétjeiről. Ezután kikérdezi panaszairól. A laktózérzékenység kivizsgálásához egy oldatot kell meginnia, majd egy speciális gépbe kell fújnia. Emésztési zavarok, ételintoleranciák és ételallergiák vizsgálatához vérvételre is sor kerülhet. Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy bakteriális fertőzés gyanúja esetén székletminta leadása szükséges.

A gyomortükrözés esetén egy vékony, hajlékony eszközt (gasztroszkóp) vezetünk be a beteg száján keresztül a gyomráig. A vizsgálat kellemetlen ugyan, de a legtöbben jól viselik. A köhögés vagy öklendezés elkerülhető, ha érzéstelenítőt fújunk a torokra. A vastagbéltükrözés során szintén egy vékony, hajlékony cső felvezetésével tesszük láthatóvá a vizsgálandó bélszakaszokat. Ez a vizsgálat is kellemetlen, de fájdalommal jellemzően nem jár, elviselése általában könnyebb, mint egy gasztroszkópiáé. Kérés esetén a beavatkozásokat bódításban is elvégezzük.

Bódítás esetén a tükrözéshez aneszteziológus szakorvosunk részletesen kikérdezi Önt, majd alaposan megvizsgálja. A vizsgálathoz rövid hatású altatószert alkalmaz, amelyet infúzióval juttat a szervezetbe. A bódítás alatt Ön nem érez semmit. Fontos paramétereit (vérnyomás, pulzusszám, légzésszám, EKG, véroxigén-mennyiség) végig monitorozzuk. A tükrözés befejezését követően az ébredőszobában megfigyeljük Önt, amíg teljesen és biztonságosan magához nem tér.  Az altatószerek hatása felfüggeszthető, ezáltal az ébredés ideje is kontrollálhatóvá válik! Amennyiben bódításos beavatkozás mellett dönt, úgy kérjük, kísérővel érkezzen. Ezt követően gépjárművet ne vezessen.

Aneszteziológiai áraink

Altatás gyomortükrözéshez vagy vastagbéltükrözéshez 51 000 Ft
Altatás együlésben végzett gyomortükrözéshez és vastagbéltükrözéshez 61 000 Ft
Altatás egyéb beavatkozásokhoz 67 000 Ft
Szakorvosi vizsgálat 33 500 Ft
Kontroll vizsgálat, leletmegbeszélés 26 500 Ft
Gondozás 28 500 Ft
H2 kilégzési teszt 18 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia) 66 500 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia) 89 500 Ft
Gyomortükrözés + vastagbéltükrözés (Gastroscopia + Colonoscopia) 146 000 Ft
Polypectomia / db 24 000 Ft
Szövettani mintvétel egy régióból (a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza) 11 500 Ft
Altatás gyomortükrözéshez vagy vastagbéltükrözéshez 51 000 Ft
Altatás együlésben végzett gyomortükrözéshez és vastagbéltükrözéshez 61 000 Ft
Hisztamin intolerancia (DAO) vizsgálat 17 500 Ft
Cöliakia szűrés panel 9 000 Ft
Laktózintolerancia genetika (C/T - 13910) 15 180 Ft
Helicobacter pylori antitest (IgG) meghatározása 7 700 Ft
Étel intolerancia teszt 46 táplálékkal 39 000 Ft
Étel intolerancia teszt 108 táplálékkal 67 500 Ft
Étel intolerancia teszt 221 táplálékkal 84 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 1 db 15 500 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 2 db 31 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 3 db 46 500 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 4 db 62 000 Ft
Szövettani mintaelemzés (kis méretű, 20 mm-ig) - 5 db 77 500 Ft

Foglaljon időpontot

geomedical váró
MIÉRT VÁLASSZON MINKET?
 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram