"
  • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Koleszterin csökkentés hatékonyan

Koleszterin csökkentés hatékonyan

A szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. szívinfarktus, sztrók) az egész világon, így hazánkban is a leggyakoribb betegségek közé tartoznak és a vezető okai az idő előtti halálozásnak. Kialakulásához különböző tényezők, úgynevezett rizikófaktorok vezetnek. Ezek egy része nem befolyásolható (pl. életkor, genetika), egy részük azonban az egyén által módosítható és kezelhető. Ilyen például a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás vagy dohányzástól való tartózkodás. Jól ismert betegségek – pl. magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint –  is fokozzák a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. A Geomedicalnál a szív- érrendszeri rizikóbecslést követően személyre szabott életmód tanácsadás és szükség esetén a legmodernebb gyógyszeres kezelés együttesen érhető el.

mi az a koleszterin

Mi az a koleszterin?

A koleszterin egy nélkülözhetetlen zsírszerű vegyület a szervezetünkben, mely fontos élettani funkciókkal bír:  részt vesz a sejtek felépítésében, az epesavak és a különböző hormonok előállításában. Az élethez tehát nélkülözhetetlen, mégis, ha túl sok található belőle a vérkeringésben, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet!

A “jó” és a “rossz” koleszterin

A koleszterin leegyszerűsítve kétféle formában található meg szervezetünkben: LDL- koleszterin és a HDL- koleszterin formájában. Ezt szokás “jó” és “rossz” koleszterinnek is említeni.

– Az LDL a “rossz” koleszterin, a májból a vérkeringésbe kerülve az erek falában képes lerakódni, így elindítva az érelmeszesedés folyamatát. Ez hosszú távon az erek szűkületéhez, oxigénhiányos állapothoz, majd súlyos betegségekhez (pl. szívizom infarktushoz) vezethet.

– Az HDL a “jó” koleszterin, képes a különböző helyeken képződött koleszterin elszállítására és semlegesítésére, ezáltal védve az erek falát a lerakódástól.

a jó és a rossz koleszterin
miért fontos a személyre szabott értékelés

ESC/EAS 2019. évi lipid irányelveinek célértékei

Miért fontos a személyre szabott értékelés?

Tehát, amikor az orvosa a koleszterin szintjéről beszél, akkor az LDL és az HDL szintje egyaránt fontos. A vérben keringő emelkedett szintű “rossz koleszterin = LDL” és ezzel együtt az alacsonyabb szintű “jó koleszterin = HDL” bizonyítottan növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát. A legfrissebb aktuális Európai Kardiológus Társaság irányelvei alapján nem lehet általánosítani a normál értéket, hanem egyénileg meg kell határozni, hogy az adott Páciensnek milyen magas a “szív-érrendszeri kockázata”.

Több rizikótényező (pl. dohányzás és cukorbetegség) együttes fennállása esetén alacsonyabb LDL koleszterinszint elérése a cél. Azon páciensek esetén akik helyes életmódot folytatnak és nincs egyéb betegségük, azoknál magasabb összkoleszterin esetén sem indokolt feltétlenül koleszterin csökkentő kezelés. A laboratóriumi eredmények sokszor csak egyféle “normál” értéket jelölnek meg de ez lehet, hogy az adott egyénnél már többszöröse a megengedett értéknek.

Ezért is fontos a személyre szabott kockázat meghatározás.

Mitől lehet magas a koleszterin szint?

A vérzsírok szintje körülbelül 75%-ban genetikai adottság, mely öröklött tényező, így nem befolyásolható. A maradék körülbelül 25% az egészségtelen táplálkozás (pl. feldolgozott gyorséttermi élelmiszerek ételek, telített állati zsírsavak gyakori fogyasztása), a túlsúly vagy például a rendszeres sportot mellőző életmódból adódik, vagyis helyes életmóddal csökkenthető a koleszterinszint és így az esetleges szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása.

mitől lehet magas a koleszterin
az öröklődő magas koleszterin

Az öröklődő magas koleszterin szint

A familiáris hiperkoleszterinémia (FH) egy relatíve gyakori genetikai állapot, amely magas koleszterinszintet okoz. Ha nem kezelik, az FH korai szívrohamokhoz és szívbetegségekhez vezet. Az FH-ban szenvedő betegeknél megemelkedett az LDL szint, mert egy genetikai mutáció befolyásolja a koleszterin szervezet általi kiürülését. Ennek eredményeként a koleszterin felhalmozódik a véráramban és az artériák falában.

A familiáris hiperkoleszterinémiát gyakran a fizikális vizsgálati eredmények és a laboratóriumi eredmények, valamint a személyes és családi kórelőzmények kombinációja alapján diagnosztizálják.

Az orvostudományi kutatásoknak köszönhetően ma már többféle kezeléssel is segítjük az FH-ban szenvedőket a biztonságos LDL-szint elérésében. Ez nagyszerű hír, mivel sok FH-ban szenvedő személynek egynél több gyógyszerre van szüksége ahhoz, hogy elérje LDL-célját.

Miért baj a magas koleszterin szint?

A szív- érrendszeri betegségek kialakulásában egyik döntő faktora a magas LDL- koleszterinszint, mely az erek falában lerakódva érelmeszesedéshez vezet. Természetesen számtalan egyéb faktor (pl.: egészségtelen táplálkozás, elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód) is hozzájárul ehhez a folyamathoz. Hosszútávon az elmeszesedett ereken keresztül a véráramlás nem lesz elégséges az adott szerv oxigén ellátásához, így szívinfarktushoz, agyi infarktushoz, alsó végtagi verőér szűkülethez, veseelégtelenséghez, vagy akár vaksághoz vezet. 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megelőzés és a felismerés a legfontosabb a magas koleszterin szint esetében életmentő lehet! 

Minél korábban megkezdjük a koleszterincsökkentés annál hatékonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében, ugyanis hosszú távon gátoljuk az érfalban történő lerakódását. Vizsgálatok kimutatták, hogy már 1.0 mmol/l LDL koleszterin csökkentés is 40 éves távlatban akár 50%-al is csökkentheti a szív- és érrendszeri események előfordulásának esélyét.

miért baj a magas koleszterin szint
mit tehetünk magas koleszterin ellen

Mit tehetünk magas koleszterin ellen?

Nagyon fontos az egészséges életmód következetes bevezetése és hosszú távú alkalmazása!

  • Főzzön friss alapanyagokból, minél kevesebb bolti, félkész élelmiszert fogyasszon.
  • Zsírszegény húsokat, halakat részesítse előnyben! Nem ajánlott a zsíros húsrészek, belsőségek, szalámik, kolbászok, zsíros felvágottak fogyasztása.
  • Kerülje a zsíros tejtermékeket, így a tejszínt, zsíros tejfölt és sajtokat.
  • Kerülje a kókusz- és pálmaolaj használatát.
  • Állati eredetű telített zsiradékok felhasználása helyett a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat részesítse előnyben, mint például napraforgó-, olíva-, repce, lenmagolaj, valamint vaj helyett margarint használjon.
  • Lehetőség szerint hetente két-három alkalommal fogyasszunk tengeri halat (például makréla, lazac, hering, szardínia). Hazai halak közül ajánlott például a busa.
  • A növényi olajok (magvak, dió) kifejezetten hasznosak a koleszterin diéta részeként, fogyasszon belőlük rendszeresen.
  • Mozogjon rendszeresen, heti 3-5 alkalommal legalább 30 percet. Egy tempósabb séta is sokat számít!
  • Járjon rendszeresen szűrővizsgálatra, végeztessen évente laborvizsgálatot, ellenőriztesse vérnyomását, vércukorszintjét, koleszterinszintjét.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

Az egészséges életmód bevezetése és hosszútávú tartása nélkülözhetetlen a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából. Az érelmeszesedés szempontjából számos rizikótényező ismert, ezek közül vannak befolyásolható tényezők (pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin- szint) és nem befolyásolható tényezők (pl.: nem, életkor, genetikai adottságok egyes öröklődő magas koleszterinszinttel járó betegségekre). 

A koleszterinszint csökkentésének kívánatos értéke mindig egyénileg, az egyéni szív-érrendszeri kockázattól függ. Egy egészségesen élő, belszervi megbetegedéssel nem rendelkező egyén kívánatos LDL- koleszterin szintje magasabb lehet, mint egy többszörös szövődményekkel élő, már szívinfarktuson átesett egyén esetén. 

Az életmódváltás és egészséges táplálkozás, testsúlycsökkentés mellett szükség lehet a kívánatos LDL- érték eléréséhez gyógyszeres kezelésre is, melynek több formája ismert. A hagyományos, széles körben elterjedt koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. A sztatinok közvetlenül bejutnak a májsejtekbe, és ott gátolják a koleszterin előállításban részt vevő egyik enzim működését, ezáltal kevesebb koleszterin keletkezik, és kevesebb jut ki a véráramba. Bár a kezelés igen hatékony lehet, de sajnos sok esetben pusztán ezzel a kezeléssel nem sikerül elérni a kívánt biztonságos LDL-koleszterin értéket. További probléma, hogy a sztatinoknak számos mellékhatása ismert, így pl. a leggyakoribb izomfájdalom, emésztőrendszeri panaszok, májenzimszint emelkedés. A 2 éven belüli önkényes gyógyszerelhagyás fő oka az izomfájdalom volt.

gyógyszeres kezelés lehetősége

HU2311133270
Lezárás dátuma: 2023.11.13.