"

COVID-19 szerológiai teszt

COVID-19 szerológiai (ellenanyag) teszt

Szabad időpontok a hétköznapokra

Szeretné tudni, hogy átesett-e már a koronavíruson? A Covid-19 szerológiai tesztjeinkkel megtudhatja, hogy szervezetében jelen volt-e a vírus.

Igényeljen időpontot hétfőtől-péntekig egész nap.

Koronavírus IgM és IgG ellenanyag teszt

19 900 Ft

Koronavírus IgG ellenanyag teszt (kvantitatív – mennyiségi meghatározás)

11 000 Ft

Intézményünkben minden esetben a mintakezelési költség díja 3000 Ft/alkalom.

Mi az a szerológiai teszt?

covid 19 molekula

A szerológiai tesztek az immunrendszer működése során a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki vérmintából. Az antitest kimutatási metodikák a szervezet válaszreakciójáról adnak képet, így a vizsgálatok információtartalma különbözik a direkt víruskimutatási eljárásokétól. 

Amikor az ember szervezete bármilyen baktériummal, vírussal, gombával, illetve egyéb kórokozóval találkozik, akkor az immunrendszer feladata, hogy felismerje ezeket a „behatolókat” és ellenük védekezzen. Ez egy bonyolult folyamat, melynek végén kórokozóspecifikus ellenanyagok (Immunoglobulinok, rövidítve Ig) és úgynevezett memória immunsejtek keletkeznek, amelyek hosszútávú védelmet jelentenek az adott kórokozóval szemben. Ez a koronavírus esetén is így van.

Míg a PCR és a gyors antigén teszt a vírus jelenlétét igazolhatja, addig a szerológiai tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció.

Akut fertőzés kimutatására a szerológiai tesztek önmagukban nem alkalmasak, de segítséget nyújtanak a betegség teljes diagnosztikájában, kiegészíthetik a közvetlen kórokozó-kimutatási módszereket, komplexebbé téve azok eredményének értékelését.

Segíthetnek a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében.

Koronavírus szerológiai teszt időpontfoglalás

A szerológiai teszt jellemzői

✔️Vérből vett minta segítségével történő vizsgálat

✔️A legfejlettebb technológia

✔️Mintáját egy akkreditált mikrobiológiai laborban vizsgáljuk meg

✔️A teszt eredményét 1 munkanapon (legfeljebb 3 munkanap) belül digitálisan küldjük ki Önnek

A Geomedicalban a következő szerológiai tesztek érhetőek el:

koronavíris szerológiai teszt

Az ellenanyag szerológiai tesztet az alábbi esetekben ajánljuk:

  • Amennyiben tudni szeretné, hogy átesett-e a fertőzésen
  • Alkalmas korona vírussal fertőzöttek kontaktjainak vizsgálatára
  • A korona vírus elleni IgG ellenanyag kimutatásával ellenőrizhető, hogy a fertőzésen átesettek immunválasza megfelelő-e
  • A teszttel megállapítható, hogy bármely felsőlégúti hurutos, lázas állapot után a betegséget koronavírus vagy más kórokozó okozta
  • Tünetmentes egyénekben az ellenanyag vizsgálattal kimutatható, hogy kialakult-e a védettségük, anélkül, hogy betegek lettek volna

A vérvétellel történő koronavírus ellenanyag szerológiai vizsgálat ára: 19 900 Ft

A vizsgálat eredménye általában 1 munkanapon (legfeljebb 3 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Magas érzékenységű szerológiai teszt (IgM és IgG ellenanyag)

Általában a fertőzést követő 4. napon kezd termelődni a koronavírus elleni IgM ellenanyag, amely a 7-8. napon éri el azt a mennyiséget, hogy a laboratóriumi mérést már lehetővé tegye. Az IgM ellenanyag a fertőzés után körülbelül 4 hétig mutatható ki. Önmagában az IgM  ellenanyagot nincs értelme vizsgálni.

A koronavírus elleni IgG, azaz a hosszútávú védettséget jelentő másik ellenanyag a fertőzést követően körülbelül a 10. nap után jelenik meg, amely egyesek szerint azt is jelenti, hogy a betegség már nem fertőz. Az IgG jelenléte a hosszútávú immunitást is mutatja, amely a tudomány mai állása szerint 1-3 év is lehet.

Az egyéni variációk száma nagy, ezért a laboratóriumi leleteket értékelni szükséges. Előfordulhat, hogy egy vizsgálat olyan átmeneti állapotot mutat, amelyből biztonsággal nem mondható meg, hogy a koronavírus okozta fertőzés pontosan melyik stádiumában van. Ilyenkor a teszt ismétlése szükséges 10-14 nap múlva, amely javaslat a leleten feltüntetésre kerül.

A magas érzékenységű szerológiai vizsgálat a legmegbízhatóbb ellenanyag teszt, melyhez vénás vérvétel szükséges. A koronavírus elleni ellenanyagokat laboratóriumi felszereltséget igénylő ELISA vagy immunfluoreszcens (IFA) módszerrel, laboratóriumban diagnosztizáljuk.

A teszt előnye, hogy nagy pontossággal mutatja meg, hogy valaki fertőzött-e vagy átesett-e a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van.

Koronavírus IgG ellenanyag teszt (kvantitatív - mennyiségi meghatározás)

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után a kialakult IgG immunválaszt valamint ennek mennyiségét mérjük, illetve, hogy milyen fokú védettsége van. Ha az ellenanyag mennyisége elegendő, akkor ez védelmet ad a koronavírus – ismételt – fertőzésével szemben.

A vizsgálat alkalmas annak megállapítására, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van.

A teszt elvégzése javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve legalább egy hónappal korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. A leleten ellenanyag koncentrációt adunk meg. Minél nagyobb ez az érték annál nagyobb a kialakult védettség.

A vizsgálat díja: 11 000 Ft

Az eredmény általában 1 munkanapon (legfeljebb 3 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

szerológiai ellenanyag teszt
szerológiai ellenanyag teszt

SARS-COVID-2 oltás utáni IgG ellenanyag teszt

A teszt a tüskefehérje alapú oltások (jelenleg Magyarországon elérhető: Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca, Johnson&Johnson) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas.

A jelenlegi bevizsgálások alapján a teljes védettség a második oltás után (Johnson & Johnson esetében egy oltás szükséges):

  • Pfizer esetén legkorábban 1 hét után,
  • Moderna és Astra Zeneca oltásoknál 2 hét elteltével,
  • Szputnyik esetén legkorábban 3 hét után,
  • Johnson & Johnson esetén legkorábban 2 hét után alakulhat ki.

A mintavétel időpontjának kiválasztásakor ezt érdemes figyelembe venni!

Sinopharm oltás esetén nemcsak a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt, hanem emellett a nukleokapszid elleni ellenanyag szintet is mérik, ezért fontos jelezni, ha a páciens Sinopharm oltás után kialakult ellenanyag szintjét szeretné méretni. A jelenlegi ismereteink alapján a teljes védettség a második oltás után legkorábban 4-6 hét után várható. A mintavétel időpontjának kiválasztásakor ezt érdemes figyelembe venni.

A tüskefehérje alapú, illetve a Sinopharm oltások esetén végzett vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ez mutatja meg az oltás nyomán kialakult immunválasz mértékét.

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik. Az eredmény 1-4 munkanapon belül várható.

A vizsgálat díja: 11 000 Ft

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető:

covid tesztek értelmező táblázat