"
 • 1066 Budapest, Jókai utca 6. Corner Six irodaház

Gyógytorna

gyógytorna gyakorlatok

MIVEL FOGLALKOZIK

A GYÓGYTORNA/FIZIOTERÁPIA?

Napjainkban a gyógytorna az orvostudományokhoz hasonlóan egyre inkább specializálódik. Összességében mégis elmondható, hogy egy olyan konzervatív kezelés, mely mozgással, valamint különböző aktív és passzív manuális technikákkal hatékonyan kezel mozgásszervrendszeri, belgyógyászati, idegrendszeri eredetű problémákat. 

Optimálisan oki terápiaként tekinthetünk a gyógytornára, tehát alapos betegvizsgálattal és terápiával a panaszok oka megszüntethető, az elért eredmény hosszú távon fenntartható (például: nyak-, derékfájdalom).

Sajnos találkozunk olyan esetekkel is, amikor a betegség okára közvetlenül nem tudunk hatni, ilyenkor a tünetek csökkentésére, enyhítésére törekszünk (például: Sclerosis Multiplex, Parkinson-kór). Ebben az esetben tüneti terápiáról beszélünk, mely ugyanolyan fontos, mint a fent említett oki terápia, hiszen elengedhetetlen az életminőség javításához, a jó állapot fenntartásához.

MILYEN PANASZOK ESETÉN INDOKOLT A GYÓGYTORNA?
 • Mozgásszervi panaszokkal élőknek (gerinc-, ízületi fájdalmak, pl. derékfájás esetén)
 • Műtétek előtti/utáni rehabilitáció céljából
 • Szív- és érrendszeri panaszokkal élőknek
 • Belgyógyászati betegséggel küzdőknek (cukorbetegség, túlsúly, neurológiai, légzőszervi érintettség esetén)
 • Ülőmunkát végzőknek
 • Preventív céllal
 • Testtudat-, mozgáskultúra fejlesztésére
gyógytorna budapest
gyógytorna fajták
Speciális terápiáink
 • Kardiológiai rehabilitáció (aerob/állóképességi tréning)
 • Műtét előtti/utáni rehabilitáció
 • McKenzie Terápia
 • Fascia disztorziós kezelés manuális technikákkal (FDM)
 • Ülőmunkát végzőknek
 • KinezioTape technika
 • Triggerpont terápia
 • Neurológiai szakfizioterápia
 • Légzőszervi fizioterápia

Amit még kínálunk - Mozgásprogramjaink

A köztudatban a McKenzie tornát sokszor a derékfájdalom terápiájával azonosítják, ami ugyan helytálló, de valójában ennél sokkal többet foglal magába. A deréktáji fájdalom mellett hatékonyan kezel nyaki, háti, felső-, és alsóvégtagi izületi és izom panaszokat. Mind a helyi, mind pedig a kisugárzó fájdalmak nagy részében megszüntethető a probléma. Lényege, hogy a páciens fájdalma, tünetei alapján deríti fel a panaszok okát, típusát, és erre épített speciális mozgássorozattal állítja helyre a funkciót, legyen szó mozgásbeszűkülésről, akut, illetve krónikus fájdalomról, vagy testhelyzethez kötött diszkomfort érzésről. Alapos kikérdezés, mozgásvizsgálat, helyes terápiás irány és sok „házifeladat” közös eredményeként a fájdalom megszűnik, a mozgás visszatér, a funkció helyreáll.

A fascia a teljes testet behálózó kötőszövet, mely körülveszi a csontokat, izmokat, ínakat, idegeket, belsőszerveket. Ha a kötőszövet sérül (trauma, gyulladás, műtéti heg, immobilizáció), akkor az különböző mozgató szervrendszeri panaszokat eredményez. Ide sorolhatjuk az izületi fájdalmat, a lágyrész eredetű panaszokat, zsibbadást, végtagödémát, mozgásbeszűkülést. Az érintett területet a páciens sokszor nyugalomba helyezi, mely további funkció romlást eredményez, súlyosbítva ezzel az eredeti problémát. 

A Fascia Disztorziós Model (FDM) egy olyan technika, mely a kötőszöveti disztorziókkal és az abból következő diszfunkciókkal foglalkozik. A kórtörténet és a panaszok alapján feltárható a mozgásszervrendszeri probléma, és az azt megoldó helyes terápiás irány. A kezelés maga sokszor fájdalmas, de a terapeuta részéről megfelelő empátiával, és a páciens együttműködésével azonnali, látványos eredmények érhetők el. 

A KinezioTape egy orvostechnikai eszköz, mely az emberi bőr tulajdonságaihoz hasonlóan nyújtható, vízálló, lélegző. Kémiai hatóanyagot nem tartalmaz, így bőrirritáció az esetek legnagyobb részében nem fordul elő. Hatását – a megfelelő technikával felhelyezve – mechanikai úton fejti ki. Felhasználása igen sok rétű: izomcsomók, megnövekedett tónusú izomzat, ínhüvelygyulladás, izomgyengeség, izomszakadás, izületi fájdalom, instabilitás, izületi- és tartáskorrekció, valamint heg, hematóma és ödéma kezelésére alkalmas. Titka a megfelelő anatómiai háttérismeret és a helyes technika alkalmazása.

A triggerpontok az izomszövetben kialakuló csomók, mely lokális vagy kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Kialakulásukhoz vezethet a helytelen testtartás (ülőmunka), a foglalkozáshoz kötődő egyoldalú testhelyzet (fogorvos, hegedűművész), stressz, mozgásszegény életmód. A tünetek alapján valamint a betegvizsgálattal a helyük pontosan meghatározható. Kezelése bár fájdalommal jár, de hatékony és hosszútávú eredményhez vezet.

Korunk egyik civilizációs népbetegsége a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), mely krónikus gyulladással, légzőfelület vesztéssel, megnövekedett légúti nyákkal és a fizikai terhelhetőség jelentős beszűkülésével jár. Hasonló tünetekkel találkozhatunk asztmás betegek esetében is. Mindkét esetben kiemelkedően fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása, valamint a terhelhetőség javítása. Az előbbit különböző légzőgyakorlatokkal, míg az utóbbit állóképességi tréninggel kezeljük, melyet minden esetben megelőz légzésfunkciós vizsgálat, valamint kerékpárergometriai terhelés. Az így kapott adatok alapján történik a beteg állapotához igazított egyéni terheléses program beállítása. A légzőgyakorlatok, és az állóképességi tréning eredményeként tisztulnak a légutak, javul a légzés mechanikája, nő a páciens terhelhetősége, és javulhat a légzésfunkció. 

A műtéti beavatkozás sokszor elkerülhetetlen. Ha a kiváltó ok nem egy akut trauma, hanem egy degeneratív folyamat következtében fennálló izületi károsodás, akkor célszerű az operáció előtt megelőző (preoperatív) rehabilitációval a műtétre felkészülni. Az érintett ízület mozgásterjedelme, a környező kötőszövetek, izmok állapota, az általános fittség mind meghatározó tényezője a műtét utáni (postoperatív) időszaknak. Ezek mindegyike javítható fizioterápiával, és jelentősen megkönnyíti, valamint felgyorsítja a műtét utáni rehabilitációt. Ha a preoperatív rehabilitációra korábban mégsem került sor, akkor is elengedhetetlen a postoperatív rehabilitáció, mely szakember segítségével történik. Első és legfontosabb a műtétspecifikus tiltott mozgások megismerése, a terhelés fokozatos bevezetése, valamint a megfelelő segédeszközválasztás és annak helyes használata. Meghatározott lépésekben építjük újra a teljes mozgástartományt, ami sok esetben gyógytornász nélkül hiányos marad, gátolva ezzel az adott testtáj funkcióját. Ez hosszútávon kompenzációkhoz vezet, ami további kedvezőtlen mechanizmusokat indít el, és a későbbiekben távolabbi ízületekben is panaszt okozhat. A mozgásterjedelem helyreállítása kéz a kézben jár az ízületet áthidaló/tartó izmok erejének visszanyerésével. A környező lágyrészek funkciójának helyreállítása biztosítja az izomegyensúlyt, így az stabilizálja az érintett területet. Előfordulhat -főleg alsó végtagon-, hogy a beavatkozás után a végtag hossza megváltozik. Ez egyfajta mechanikai tónusváltozással is jár, ami korlátozza a mozgást, főleg testsúlyterhelt helyzetben. Alapos lágyrésztechnikákkal, nyújtással az izmok tónusa helyreállítható. Szintén az alsóvégtagot érintő operáció után fontos – a teljes terhelés elérését követően – hangsúlyt fektetni a helyes járásminta visszanyerésére. Műtéti beavatkozás során zavart szenvedhet az izületi helyzetérzésért felelős propriocepció, melyet erre specifikus tréninggel lehet kondicionálni. Hosszútávú cél továbbá az érintett terület hegkezelése. Ismeretes, hogy a nem megfelelően kezelt hegek letapadásokat, szöveti összenövéseket, adhéziókat alkotnak, ami az adott területen, de attól távolabb is, mozgáskiesést, fájdalmat, tartási rendellenességet okozhat. Mind a műtét előtti, mind pedig az azt követő rehabilitáció ígéretes út a teljes funkció helyreállításáért.

A neurológiai kórképek számos válfaja ismert, és hosszabbtávú fizioterápiás kezelést igényel. A legtöbb esetben nem a betegség okát célozza meg a fizioterápia, hanem a kór következtében kialakult tünetek csökkentését, a funkció helyreállítását. Leggyakoribb ezek közül a stroke, a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór, valamint különböző izombetegségek. A betegségek tünetei és kimenetele nagyon különböző, mégis összességében elmondható, hogy gyakran érintett az izomtónus, az izomerő, a koordináció és az egyensúly. A mozgásterápiában jelen van a helyes irányba történő izomerősítés, a spasztikus (görcsös) izomzat oldása manuális technikákkal, nyújtással, emellett egyensúly- és koordinációfejlesztés, állás- és járás-stabilizálás, finommotorika-fejlesztés, kiesett funkciók és mozgásindítás, valamint mozgásdinamika helyreállítása. A gyógytornával küzdünk a progresszió lassításáért, a lehető legjobb funkció fennmaradásáért, valamint a rehabilitációval elérhető legmagasabb funkciók „újratanulásáért”. Valamennyi neurológiai kórkép igen különböző, nincs kettő egyforma, ezért különösen igaz ebben az esetben a betegre szabott egyéni terápia, mely kitartó és türelmes munkával jelentős javulást hoz az életminőségben.

Az aerob vagy állóképességi tréningnek a mindennapjaink elengedhetetlen részét kellene képeznie. Szív- és érrendszerünk legfőbb karbantartója a rendszeresen végzett mérsékelt, közepes intenzitású állóképességi tréning. Különösen nagy hangsúlyt kap szív- és érrendszeri esemény (pl. szívizominfarktus) bekövetkezte után. Az ismétlődő szív- és érrendszeri események prevenciójában elengedhetetlen a fizikai aktivitás. A rehabilitációs program minden esetben kardiológiai elővizsgálatra épül, amely során EKG és vérnyomás-ellenőrzés mellett egyénre szabottan meghatározzák a biztonságosan végezhető fizikai aktivitást. Ezt követően a rehabilitáció keretében végzett állóképességet fokozó tréning ellipszistréner használatával történik, ami alsó- és magastagi-, valamint erőteljes törzsizommunkát igényel, ezzel egyenletesebb teljes test terhelést biztosít a szobakerékpárral összevetve. Ezt egészítjük ki intenzív, saját testsúllyal végzett feladatokkal. A tréning során szigorú pulzuskontroll biztosítja a felül- és alulterhelés elkerülését, az optimális intenzitást a fejlődéshez.

Komplex gerincterápiás programunkat azon pácienseinknek ajánljuk, akik elkötelezettek gerincpanaszaik megszüntetésében, valamint az elért eredmények megerősítésében, fenntartásában. Első lépésként alapos kikérdezéssel, betegvizsgálattal nyerünk képet a panaszokat okozó problémáról. Ezt követi a terápiás irány kiválasztása a McKenzie-módszer használatával, lágyrésztechnikákkal. Ha a fájdalom megszűnt, a teljes mozgástartomány helyreállt, akkor következhet a tartáskorrekció és a törzsizom-erősítés különböző testhelyzetekben. A szakemberrel végzett gyakorlatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az önálló gyakorlásra, amihez fontos a páciens mindennapos tevékenységének megismerése. Ezt figyelembe véve kerül összeállításra az önálló tréningprogram, otthoni, valamint munkahelyi gyakorlásra is alkalmas rövid feladatokkal. A komplex gerincterápia célja a fájdalom megszüntetése, a gerinc teljes mozgásszabadságának helyreállítása, a megfelelő testtudat kialakítása az önálló tartáskorrekcióra, továbbá a gyengült izmok megerősítése, izomegyensúly helyreállítása.

Legtöbbünkben ott rejtőzik a készség az egészséges életmódra, a mozgásra, de a megvalósítás sokszor nehézségekbe ütközik. Hol kezdjem? Milyen mozgásformával? Mekkora terheléssel? Milyen lépésekben haladjak? Mik a reális célok? Testi-lelki egészségünkhöz nélkülözhetetlen a mozgás. Az elmúlt 150 év ugyan felgyorsította a napjainkat, de a testünket egyre kényelmesebb és mozgásban szegényebb életmóddal kínálja meg. Így a mozgás mostanra nem a mindennapok természetes részét képezi, erre külön kell időt, figyelmet fordítanunk. Ha ez elmarad – különösképpen, ha helytelen táplálkozási szokásokkal társul –, akkor szinte törvényszerűen jelentkeznek a jól ismert civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri megbetegedések, kettes típusú cukorbetegség, elhízás, degeneratív ízületi megbetegedések, pszichés panaszok). A megelőzés a legnehezebb műfajok közé tartozik, mert egy még láthatatlan veszélyre hívjuk fel a figyelmet. Ez tipikusan a „sürgős versus fontos” kérdése. A sürgető feladatok megoldása sokszor áthelyezi a hangsúlyt a fontos dolgokról, az egészéges életmóddal az élen. Ne várjuk meg, hogy egészségünk sürgős ellátást igényeljen, tegyük meg ma az első lépéseket. Programunk kíméletes terheléstől indul, a teljes testet átmozgató, könnyebb gyakorlatoktól az egyre nehezebbekig eljutva, amikor már jelentősebb szerepet kap az izomerősítés, tartáskorrigálás és az állóképességi tréning. Izmaink, lágyrészeink rugalmasságáról a nyújtó-mobilizáló gyakorlatok, lelki felüdülésünkről a relaxáció gondoskodik. Tegyük meg ma az első lépést az Ön egészségéért!

Egyre gyakrabban találkozunk különböző fájdalommal, panasszal érkező fiatal páciensekkel. Kórtörténetükből kiderül, hogy a tünetek hátterében kivétel nélkül a helytelen testhelyzetben eltöltött ülőmunka áll. Nyak-, hát- és deréktáji fájdalom, csípőízületi fájdalom, fejfájás, végtagzsibbadás és egyéb tünetek, amelyek elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel: naponta 3-4 alkalommal végzett 1-2 perces korrigáló gyakorlat, pontosabb testtudat, helyes testtartás. Ha már kialakult a probléma, érdemes még azelőtt szakemberhez fordulni, hogy a tünetek krónikussá válnának. A fennmaradó tüneteket még nem okozó, de már az adott testhelyzetben megjelenő diszkomfortérzés az egyre sűrűbben jelentkező mozgásszervi panaszok előszobája. Ebben az esetben megfelelő tájékoztatással, terápiás iránnyal a kialakulófélben lévő probléma rövid időn belül megállítható, visszafordítható. Ha panaszok még nem jelentkeztek, de Ön fontosnak tartja a megelőzést, akkor kis ráfordítással sokat tehet későbbi önmagáért.

Áraink a gyógytornán
Állapotfelmérés és terápiás terv felállítása a kezelés megkezdésével
50 perc 12 500 Ft
Általános gyógytorna
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
Kardiológiai rehabilitáció
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
Aerob/állóképességi tréning
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
Neurológiai speciális gyógytorna
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
Légzőszervi speciális gyógytorna
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
Mozgásszervi életmódtanácsadás (ülőmunkát végzőknek)
25 perc 5 000 Ft
50 perc 9 000 Ft
5x25 perc 22 500 Ft
5x50 perc 40 500 Ft
10x25 perc 42 500 Ft
10x50 perc 72 000 Ft
McKenzie Terápia
25 perc 6 000 Ft
50 perc 10 500 Ft
5x25 perc 27 000 Ft
5x50 perc 47 250 Ft
10x25 perc 51 000 Ft
10x50 perc 84 000 Ft
Fascia disztorziós kezelés manuális technikákkal (FDM)
25 perc 6 000 Ft
50 perc 10 500 Ft
5x25 perc 27 000 Ft
5x50 perc 47 250 Ft
10x25 perc 51 000 Ft
10x50 perc 84 000 Ft
Triggerpont terápia
25 perc 6 000 Ft
50 perc 10 500 Ft
5x25 perc 27 000 Ft
5x50 perc 47 250 Ft
10x25 perc 51 000 Ft
10x50 perc 84 000 Ft
Kardio típusú magánóra: eliptikus tréner, saját testsúlyos edzés, nyújtás
30 perc 6 000 Ft
50 perc 8 000 Ft
Speciális csomagjaink
Erősítés és mobilizálás gerincvédelemmel - 50 perc 8 000 Ft
Első lépés az egészségemért program (10 alkalom x 50 perc) 70 000 Ft
Komplex gerincterápia (10 alkalom x 50 perc) 75 000 Ft
Kineziotape ragasztás testtájanként 5 000 Ft
Kineziotape felhelyezés gyógytorna kezelés mellett, testtájanként 2 500 Ft
5 alkalmas Kineziotape 1 régió 22 000 Ft
5 alkalmas Kineziotape 2 régió 43 000 Ft
5 alkalmas Kineziotape 3 régió 65 000 Ft
Foglaljon időpontot online
Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot

Szakembereink a Gyógytornán

MIÉRT VÁLASSZON MINKET?

 • komplex, betegközpontú ellátás
 • központi elhelyezkedés, könnyű megközelítés
 • magasszintű szakmai tudás
 • modern orvosi eszközpark
 • rövid előjegyzési idő
 • komplex szűrővizsgálatok
 • versenyképes árak, folyamatos kedvezmények, hűségprogram