"

Onkológiai sebészet

onkológia fehér ikon

Vastagbél onkológiai sebészet

Rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok szűrése és kezelése

A vastag- és végbélrák Magyarországon –és a nyugati világban- a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Hazánkban évente közel 9000 új esetet diagnosztizálnak és csaknem 5 000 honfitársunk haláláért felelős. Az daganatok harmada a végbélben, kétharmada a vastagbélben alakul ki.

A vastagbélrákok, végbélrákok többnyire polipokból alakulnak ki. A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetők, önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük.

A daganat előfordulása 45 éves kor felett gyakoribb, de az egész világon emelkedik a megbetegedés a fiatalabb korosztályban is, melynek oka még ismeretlen.

Korai stádiumban a vastagbélrák megfelelő onko-sebészeti műtéttel gyógyítható, ezért kiemelt fontosságú a szűrés és a daganatok időben történő észlelése. Előrehaladottabb esetekben komplex terápiára lehet szükség, melynek része lehet a műtét mellett sugár- illetve kemoterápiás kezelés, de így is nagyon jó eredményeket tudunk elérni.

onkológiai sebészet
onkológia tünet

Vastag- és végbéldaganatok tünetei

A vastagbél rosszindulatú daganatai sokáig tünetmentesek maradhatnak, ezért kiemelt jelentősége van a vastagbélrák szűrésnek. A leggyakrabban jelentkező tünetek a véres, nyákos székürítés, hasmenés, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, puffadás és fogyás. Általánosságban elmondható, hogy a daganat növekedésével a tünetek is egyre erőteljesebbek lesznek.

Forduljon hozzánk bizalommal

Foglalja le időpontját online, vagy vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.

Szűrés és diagnózis

A vastagbélrák és polipok szűrésére a legegyszerűbb módszer a székletből történő M2 piruvát-kináz (M2-PK) enzim kimutatása, melynek érzékenysége és pontossága megközelítőleg 95%-os. A teszt akár az orvosi rendelőben, akár otthon is elvégezhető, pozitív eredmény esetén vastagbél-tükrözés elvégzése szükséges.

Amennyiben a tükrözés során vastagbélrák igazolódik, CT, MRI vagy PET-CT vizsgálatot végzünk, így határozzuk meg a daganat stádiumát, és így tervezzük meg az ideális –személyre szabott- kezelési stratégiát. 

onkológiai szűrés és diagnosztika
onkológiai konzultáció

Vastagbél-daganatok kezelése

A vastag- és végbélrákok kezelése minden esetben komplex csapatmunkát igényel. Ennek a csapatnak a tagjai az onkológiai-sebész, az onkológus, a sugárterápiás specialista, a radiológus, a patológus, a sztómaterápiás szakember és az onkopszichológus. A daganat felfedezésekor megállapított stádium határozza meg, hogy az onkológus, a sugárterápiás szakember valamint az onko-sebész milyen mértékben és sorrendben vesz részt a beteg gyógyításában. A kezelési tervet minden esetben egy specialistákból álló csapat, ún. ’onko-team’ határozza meg és hagyja jóvá.

Műtét

onkológiai műtét

A vastagbél daganatok komplex terápiájában központi szerep jut a sebészetnek. A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági zónával, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), szigmabél vagy végbél reszekciót, ritka esetekben teljes vastagbél eltávolítást (totál kolektómia). A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedéstől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet.

A műtétek nagy része hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton történik, mely technika csökkenti a műtét utáni fájdalmat és segíti a gyorsabb felépülést. A műtét során eltávolított daganat és a hozzá tartozó nyirokcsomók szövettani vizsgálata alapján az ’onko-team’ ad javaslatot az esetlegesen szükséges kemoterápiáról.

A végbél daganatainak kezelése némiképp eltér a vastagbél egyéb szakaszaitól. Korai stádiumú végbéldaganatok esetén bizonyos esetekben végezhető végbélen keresztüli speciális operációs mikroszkóppal végzett teljes fali kimetszés (TEO, TAMIS). Előrehaladottabb végbéldaganatok esetén a fenti technika nem elégséges, és a végbél részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé. Ezekben az esetekben a műtétet gyakran sugárkezelés előzi meg, mely csökkenti a daganat kiújulás arányát, és növeli a záróizom megtartó műtét esélyét. A végbéldaganatok esetén is a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg a kemoterápia szükségességét.

A vastagbél nagy műtétei kockázatos beavatkozások, ezért különösen fontos, hogy a műtétet az onkológiai irányelvekben képzett, vastagbél-műtétekre szakosodott specialista végezze. 

Több nemzetközi tanulmány is bizonyította, hogy a vastagbél-specialista sebészek által kezelt betegeknél alacsonyabb a műtéti szövődmények aránya, kevesebb a végleges bélkivezetés, és általában jobbak a hosszú távú onkológiai eredmények is.

A vastagbél divertikulózisról általában

onkológiai divertikulózis

A vastagbél divertikulózis (diverticulosis) során a bélfalon kesztyűujj-szerű kiöblösödések, kis tasakok keletkeznek, ezeket hívjuk divertikulumnak. 

A vastagbélen bárhol kialakulhat, de leggyakrabban a végbél előtti utolsó szakaszon, a szigmabélen jelenik meg. 

A nyugati társadalmakban 60 éves kor felett a népesség több mint 50%-t érinti ez a betegség. Kialakulásában a rostszegény étrend, a székrekedés és a mozgásszegény életmód játszik szerepet.

Tünetek, szövődmények

  • A divertikulózis az esetek egy jelentős hányadában tünetmentes, és így semmilyen teendőt nem igényel.
  • A leggyakoribb szövődmények az apró tasakok gyulladása (divertikulítisz) és vérzése, tünetek is ilyenkor lépnek fel. A legjellemzőbb tünetek a bal alhasi fájdalom, székrekedés, gyulladás esetén a láz és a véres székürítés.
  • Amennyiben a gyulladás súlyos formát ölt, a divertikulumok perforálhatnak, bél melletti tályogokat vagy hashártyagyulladást is okozhatnak.

Kezelés

  • A tünetmentes divertikulózis kezelést nem igényel, de a diéta módosítása erősen javasolt.
  • Egyszerű, nem komplikált gyulladás esetén konzervatív kezelés javasolt, mely diéta, görcsoldó, fájdalomcsillapító és indokolt esetben antibiotikum adását jelenti.
  • Konzervatív kezelésre nem reagáló, vagy visszatérő gyulladások esetén az érintett bélszakasz eltávolítása javasolt, lehetőleg gyulladásmentes időszakban.
  • Amennyiben komplikált gyulladás lép fel szövődményekkel, a komplikáció súlyosságától függően sürgős műtétre is lehet szükség. Ilyenkor gyakori az átmeneti bélkivezetés, melyet 3-6 hónap múlva lehet megszüntetni.